Гранола є надзвичайно популярним сніданком чи перекусом через свою користь для здоров’я. Разом з Вами ми розглянемо усі переваги граноли серед інших продуктів, та дамо кілька застережень щодо вживання цього продукту.

Гранола має здатність знижувати рівень холестерину, регулювати травлення, допомагає скинути вагу, поліпшує роботу серця, насичує енергією, запобігає анемії і сприяє нормальній роботі органів.

Споживання граноли також допомагає знизити кров’яний тиск, підвищує розумову активність, поліпшує стан шкіри. І це лише короткий список того, на що впливає гранола.

Гранола традиційно складається з вівсяних пластівців, що були спеціально оброблені в пресі та пройшли парову обробку. Також, для покращення смакових якостей до неї додають мед, горіхи чи повітряний рис. Потім, вся ця суміш обсмажується до хрусткої скоринки. Це дозволяє вживати гранолу без додаткового приготування, що підходить для людей, які не мають багато часу, тих хто подорожує, та тих хто не має можливості зберігати їжу в холодильнику.

Коли гранолу вживають вдома, то її поєднують з молоком, йогуртом чи медом. Також, до основи граноли додають інші злакові та різноманітні сухофрукти для смаку та щоб збільшити енергетичну цінність продукту.

Увага: гранолу вживають лише з холодною рідиною. Не варто заливати Ваш сніданок гарячим молоком чи водою вище 30 градусів Цельсія.

Популярність граноли була різна протягом її історії. Вона завойовувала США, Європу та Австралію. Проте, лише зараз стала «мейнстрімом» через різке пришвидшення ритму життя. Гранола стала популярною через її переваги для здоров’я, зручність, приємний смак та універсальність у вживанні чи поєднанні з іншими продуктами в різних стравах.

Що ж... Перейдемо до обіцяних переваг граноли, про які Ви могли не знати.

Харчова цінність граноли

Гранола має довгий перелік переваг для здоров’я. Це відбувається завдяки вмісту в гранолі вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, в тому числі, клітковини, натрію, калію, цинку, вітаміну Е, заліза, фосфору і т.д. Ці переваги для здоров’я ми з Вами розглянемо більш детально нижче.

Користь граноли для здоров’я

Травлення:

Користь граноли для травлення неможливо переоцінити. ЇЇ зазвичай вживають через підвищений в її вмісті як розчинних, так і нерозчинних волокон. Вони є важливими для регулювання засвоєння їжі. Клітковина допомагає зв’язувати їжу в стравоході, що полегшує прохід їжу уздовж травневого тракту. Вона стимулює перистальтичні рухи м’язів в кишковому тракті, викликає виділення травних соків, що сумарно полегшує роботу травневої системи.

Розчинні волокна полегшують перетравлення та прохід їжі. Таким чином попереджає колоректальний рак, розлади шлунку, печію та метеоризм. Нерозчинні волокна зв’язують їжу, що зменшує можливість виникнення діареї.

Також, клітковина поліпшує роботу серця, буквально вичищаючи артерії від небезпечного LDL холестерину та Омега-6 жирних кислот, що приводять до таких хворіб серця, як атеросклерозу, серцевих нападів та інсультів.

Втрата ваги:

Важливо те, що гранола є їжею швидкого приготування/вжитку, що водночас насичує організм енергією. Це дає сильний імпульс для різнобічної підтримки організму.

Гранола має низький вміст холестерину та натрію, що є головними чинниками хронічного ожиріння. Також, особливість граноли в тому, що вона вбирає рідину та розбухає, що дає відчуття ситості організму. Таким чином, вона знижує апетит, та призупиняє виділення греліну, гормону, що змушує тіло відчувати голод. Це запобігає переїданню, загальній проблемі людей, які страждають від зайвої ваги, а також, допомагає тим, хто сидить на дієті.

Зниження рівня холестерину:

Розчинні волокна, що є в гранолі зменшують кількість шкідливого холестерину і сприяють поширенню здорового холестерину. Так, він існує! Завдяки цьому, вживання граноли запобігає розвитку нальоту в артеріях та венах. Ця проблема приводить до збільшення кров’яного тиску, збільшує навантаження на серцево-судинну систему. Для підвищення цього позитивного впливу граноли, до неї додають такі горіхи як мигдаль та волоський горіх, що є природніми джерелами Омега-3 жирних кислот, що і є здоровим холестерином.

Збільшення енергії:

Причиною того, що туристи та відпочиваючі часто вживають гранолу є те, що це концентрована форма енергії. Енергії, що допомагає пройти більше, працювати довше і т.д.

Гранола не заповнює ваше тіло цукром, що після енергетичного імпульсу робить Вас млявими та виснаженими. Натомість, вона насичує організм марганцем, що є одним з головних мінералів в організмі, хоча про це мало говорять. Він важливий для печінки, нирок та метаболічної активності. Марганець стимулює тканини організмів, і допомагає правильно розподілити енергетичні ресурси по всьому тілу. Щодо правильної метаболічної активності, то це означає, що ваше тіло працює ефективно, правильно враховуючи енергетичні потреби усіх органів.

Профілактика раку:

Гранола містить малий відсоток вітаміну С, що є природним антиоксидантом. Він стимулює імунну систему, стимулює білі тільця крові, запобігає формуванню та метастазуванню ракових клітин.

Проте, за останніми дослідженнями, саме марганець є хорошою протидією раку. Все через те, що він також є природнім антиоксидантом. Антиоксидантні сполуки шукають вільні радикали (побічні продукти клітинного метаболізму), які можуть мутувати здорові клітини в ракові, завдяки зміні структури ДНК. Виключаючи вільні радикали завдяки таким антиоксидантам, як марганець, Ви зменшуєте шанс розвитку раку чи деяких хворіб серця.

Профілактика анемії:

Анемія – це серйозне захворювання, яке зачіпає мільйони людей у світі. В основному це дефіцит заліза в крові. Залізо, в свою чергу, є невід’ємною частиною утворення червоних кров’яних клітин. Анемія може призвести до надмірної втоми, головного болю, когнітивних розладів, депресії та розладів кишечника.

Гранола має значну кількість заліза, тому є корисна в протидії анемії. А вживання граноли з деякими додатками, лише посилює її позитивну дію та сповна насичує організм залізом.

Когнітивна (пізнавальна) активність:

Ми часто чуємо, що сніданок є найважливішим прийомом їжі в день, і що він стимулює роботу мозку на весь день. Це беззаперечна правда, особливо, якщо Ви вживаєте гранолу. Вона знижує кров’яний тиск в організмі. Маючи високий вміст калію та низький рівень натрію, гранола допомагає при гіпертонії, діючи як судиннорозширюючий засіб. Коли кров’яний тиск знижується, вени розслабляються, зменшується навантаження на організм та допомагає наситити киснем кров.

Збільшення кисню в крові підвищує розумову активність, збільшує швидкість нервових реакцій та покращує роботу нервових шляхів. Ми радимо вживати гранолу з бананом, адже кількість калію в ньому стимулює високу розумову активність.

Ефект граноли на зниження артеріального тиску допомагає роботі серця, а, шляхом зняття навантаження на серцево-судинну систему, знижує ймовірність розвитку атеросклерозу та інсультів. А, доповнюючи гранолу фруктами, Ви отримуєте смачний та корисний сніданок чи перекус.

Вміст вітаміну Е:

Гранола є хорошим джерелом вітаміну Е, до того ж, такий сніданок може надати Вам майже 20 % добової норми цього вітаміну. Вітамін Е впливає на ряд процесів в організмі, в тому числі захищає шкіру від передчасного старіння (зменшення зморшок), зміцнює стінки капілярів та покращує роботу серця. Також, вітамін Е збільшує приплив крові до кінцівок, що позитивно впливає на волосся та нігті.

Цікавий нюанс: Вітамін Е захищає шкіру від сонячних опіків.

Гранола має багато марганцю:

Марганець має величезний вплив на організм. Якщо говорити про діабет, то марганець регулює рівень цукру в крові і корегує вивільнення інсуліну. Регулюючи вміст цукру в крові, гранола зменшує кількість необхідних процедур для діабетиків, що може значно полегшити життя.

Окрім впливу на цукор, марганець є супутнім фактором у перетворенні їжі в енергію. Також, він покращує згортання крові, що пришвидшує загоєння ран і паралельно впливає на збільшення швидкості творення нових клітин. Тому, гранола має такі переваги для Вашого тіла, про які Ви навіть могли не задумуватись.

Кілька застережень щодо вживання граноли:

Ми навели великий список переваг граноли для організму, але гранола може мати і шкідливий вплив для Вашого організму.

Мюслі, загалом, це вуглеводи (клітковина), які можуть важко сприйматися людьми, які мають проблеми з травленням глютену. Окрім того, певні додатки можуть негативно впливати на Ваш організм. Для прикладу, повітряний рис може важко перетравлюватись Вашим організмом, що призведе до здуття живота чи метеоризму. Такі ж проблеми можуть вникати з іншими додатками граноли в залежності від людини.

Тому ми закликаємо Вас вивчити усі реакції Вашого організму на різні продукти, які є додатками граноли, і скориставшись можливістю скласти Ваш мікс (сторінка «Мій Мікс»), обрати лише ті продукти, яку підуть Вам на користь та не викликатимуть дискомфорту.

Ми намагатимемось описати особливості усіх інгредієнтів, які можна додати до мюслів, щоб допомогти Вам обрати дійсно смачний, а головне, корисний для Вас сніданок.

Читайте наш блог, переглядайте опис інгредієнтів або контактуйте з нами через пошту чи телефон. Ми відповімо на усі Ваші запитання, та допоможемо підібрати найкращий мікс саме для Вас!