Сніданок туриста, чи вишукана трапеза?

Унікальність, цікавість і цінність будь-якого продукту часто криється у його багатогранності. Можливо це занадто гучний виклик, коли мова йде про сухі сніданки, але…чому б і ні?

Отже, сухі сніданки. Який асоціативний ряд, або картинка промайнули у вас в голові? Дозвольте вгадаю: ранок американського школяра, який радо насипає у мисочку неприродніх кольорів кукурудзяні повітряні кільця? Або ж весела реклама найвідоміших шоколадних кульок і їх «вухастий пропагандист».

Нічого дивного, адже донедавна сухий сніданок був представлений лише подібними «хімічними концентратами» різноманітних форм, що цукру містили, більше ніж шоколадний торт і подавались нам як швидкий сніданок, від якого не відмовиться малеча. Ще б пак не відмовиться! Тут ж і ароматизатори, і барвники, і підсилювачі смаку з транс-жирами, а хрумтить як, ммм…

Одним словом, пропаганда справа серйозна і завжди знаходила механізми дій на своїх споживачів. Проте (не те щоб у паралельному світі, а просто тим часом), набирає обертів і розвивається (дякуємо Бірхеру Беннеру) кардинально інший формат сухих сніданків – мюслі.

Що саме цікаве - як мюслі, так і кукурудзяні сухі сніданки були винайдені ... лікарями!

Самі кукурудзяні сніданки, до речі, спершу теж були продуктом позитивним, адже ніяких хімічних домішок не містили. Та це було на початку далеких 90-их. Згодом продукт набув популярності, відповідно потреба у його масовому виробництві не змусила себе чекати. Воно набирало шалених обертів, впроваджувались нові технології, а з ними і новинки хімічно-харчової промисловості тут як тут.

Абсолютно схожа доля чекала і на мюслі. На момент їх винаходу і розповсюдження – це був поживний, вуглеводний сніданок з натуральних компонентів (ними годували пацієнтів госпіталю в якому працював Бірхер). Винахідник мюслі був практично першопроходцем веганства та пропагував здорове харчування, тож цілковита натуральність цього продукту була головним критерієм.

А тепер знову про масове виробництво, як без нього. З появою та впровадженням нових видів та смаків мюслі, виробники все більше та сміливіше відходили від «вихідної формули» - злаки, сухофрукти, горіхи.

Такі мюслі не містили ненасичених жирів, холестерину, цукру, консервантів та не зберігались тривалий час в будь-яких умовах – зовсім не цікаво. Та і нам, споживачам, завжди хочеться чогось новенького, тож шоколадний чи ванільний смак нових мюслі, граноли або кранчів активно приваблював покупця, а попит, як відомо, пропозицію породжує.

Нюанси не тільки в цьому. Всі ці відхилення від «здорового» стандарту також викликані бажанням виробників знизити собівартість продукції, створити насиченіший та привабливіший для наших рецепторів смак, не відходячи від критерія доступності кожному. Так, дозволити собі купити мюслі чи гранолу може кожен, але не кожен, сьогодні, вирізняє серед них побратимів з натуральних компонентів.

Повертаючись до тематики цього допису, знову задамось питанням. То що ж воно тепер ці мюслі і гранола: продукт для швидкого та ситного перекусу, чи сніданок, яким можна по-королівськи насолоджуватись?

Одне знаємо точно – недооцінювати їх не варто. Так, це продукт «швидкого приготування» і, напевне, це словосполучення не вселяє довіри. Але, повірте, хороші мюслі або гранола – продукт дуже корисний, здоровий, зручний, а головне – варіативний!!!

Що це означає, варіативний?

Гранола та мюслі можуть мати незліченну кількість смакових поєднань, від звичних нам, але таких улюблених, родзинок та арахісу, до бразильських горіхів та сублімованого манго. Можуть бути з шоколадом та вишуканими ягодами, а можуть містити такі популярні сьогодні надкорисні «суперфуди». Ви у подорожі? – залийте мюслі теплим молоком і швидкий поживний сніданок зігріє та наситить. Недільний ранок? – гранола з фруктами у поєднанні з натуральним йогуртом стануть вишуканим та естетично привабливим сніданком.

Та чим би цей продукт для вас не був – гастрономічною насолодою чи перекусом у поході – він завжди буде збалансованим, поживним та таким корисним нашому організму смаколиком. Складні вуглеводи тут поєднуються з білками та корисними жирами (горіхи). Такий сніданок наситить організм до самого обіду (вуглеводи розщеплюються повільно), а за рахунок клітковини засвоєння пройде швидко і ефективно.

Головне – обрати якісний продукт, продукт «здоровий». Обов’язково прочитайте склад – в ньому не повинно бути цукру, ароматизаторів, гідрогенізованих олій та різних нововведень сучасної гастрономічної галузі. Поєднуйте гранолу та мюслі з улюбленими молочними та кисломолочними продуктами, відкриваючи іх для себе по-новому.

Смачного!



  • Аліна

    Дуже цікава стаття.