Шоколад - це унікальний продукт, який не тільки смачний, але і має величезну користь для здоров'я. Він впливає на поліпшення роботи серця, підвищує настрій, нормалізує роботу мозку і нервової системи.

Цей продукт дійсно не потребує представлення. Але є багато людей, які ще не знають деякі цікаві факти про цей продукт. Шоколад корисний як для молодих, так і для людей у віці.

Три основних компоненти шоколаду - це какао, молоко і цукор. І шоколад - це дійсно смачний лікувальний засіб на кожен день.


Користь шоколаду для здоров'я або «Шоколадна гранола - їсти всім!»

Давайте розглянемо в чому ж користь шоколаду, і Ви переконаєтеся, що вибираючи шоколадну гранола - Ви отримаєте не тільки заряд енергії, але і поліпшите своє здоров'я.


1. Мозок і нервова система

Шоколад містить вітамін С і антиоксидантні флавоноїди, основними компонентами яких є поліфеноли, такі як катехіни, епікатехіни і проціанідіни, які перешкоджають тому, щоб мозок і нервова система втрачала тонус з віком, а також захищають їх від пошкодження вільними радикалами. Вони (антиоксидантні флавоноїди), також, збільшують рівень серотоніну в мозку, що збільшує ефективність мозку, зберігаючи його активним, а розум гострим. Вони також корисні при лікуванні нервових розладів, таких як хвороба Альцгеймера.


2. Функція серця

Флавоноїди, такі як епікатехін і галова кислота, дуже ефективні для підтримки здоров'я серця, особливо по відношенню до віку і стресу. Стеаринова кислота, незважаючи на те, що вона є насиченою жирною кислотою, виявлена в какао, не сприяє підвищенню рівня холестерину і може навіть зменшити ймовірність серцевих нападів. Антиоксидантні властивості флавоноїдів, також, захищають серце від пошкоджень, викликаних вільними радикалами.


3. Підняття настрою і антидепресант

Какао містить кофеїн (хоча і не настільки багато, як кава), який представляє собою алкалоїд, теобромін і фенілетиламін (амін, особливо відомий як антидепресант), всі з яких є природними стимуляторами настрою. Какао також містить триптофан - амінокислоту, яка має розслаблюючу дію. Це має заспокійливий ефект у випадках напруги і стресу.


4. Кров'яний тиск

Флавоноїди в какао містять поліфеноли, такі як катехіни, епікатехіни і проціанідіни, які збільшують рівень оксиду азоту в крові, що допомагає підтримувати належний кров'яний тиск. Оксид азоту особливо корисний для запобігання потовщення або коагуляції (згортання) крові і підтримки плинності, тим самим, зменшуючи тиск на артерії та вени і, нарешті, регулюючи кров'яний тиск.

Ще одне поєднання в шоколаді - теобромін, є злегка сечогінний за своєю природою. Це сприяє сечовипусканню, що допомагає в зниженні високого кров'яного тиску. Калій в какао також корисний для зниження артеріального тиску. З іншого боку, в людей, які страждають від низького кров'яного тиску, такі стимулятори як кофеїн і теобромін, а також цукор, присутній в шоколаді, допомагають підняти кров'яний тиск до правильного рівня.


5. Окислення і боротьба з вільними радикалами

Поліфеноли і вітамін С, які присутні в какао, є дуже хорошими антиоксидантами. Вони мінімізують дію вільних радикалів і відновлюють пошкодження, вже викликані цими небезпечними побічними продуктами. Вони також дуже ефективні в запобіганні вікових порушень, таких як втрата зору і слуху, зменшення активності мозку і нервові розлади.


6. Діарея

Через те, що в шоколаді присутні алкалоїди, його часто використовують в нормалізації травної системи.


7. Рак

Флавоноїди в какао є хорошими антиканцерогенними. Вони запобігають ріст ракових клітин. Цьому допомагають їх антиоксидантні властивості, які також допомагають нейтралізувати канцерогенні ефекти вільних радикалів.


8. Афродизіак

Теобромін і фенетіламін - це два з'єднання, які повинні бути афродизіаками за своєю природою (доказ все ще потребує аналізу і документування) через їх стимулюючих властивостей.


9. Кашель і простуда

Какао, знову завдяки присутності в ньому вітаміну С, алкалоїдів і флавоноїдів, полегшує кашель і застуду. Жирні кислоти, такі як стеаринова кислота, пальмітинова кислота і олеїнова кислота в ньому знімають біль в горлі через безперервного кашлю та застуди.


10. Діабет

Чорний шоколад, і саме какао дуже гіркі на смак через присутність алкалоїдів, таких як кофеїн і інші. Гіркота цих алкалоїдів нейтралізує цукор в крові. Крім того, будучи природним стимулятором, чорний шоколад (какао) стимулює секрецію жовчі і інсуліну, які знову таки допомагають зруйнувати цукор і знизити його рівень в крові.


Інші переваги шоколаду для Вашого сніданку

Жирні кислоти, такі як стеаринова кислота і пальмітинова кислота (насичені), так і олеїнова кислота (ненасичені) допомагають додавати у вазі і давати енергію без ризику накопичення холестерину. Правда, це відноситься лише щодо чистого какао. Коли какао перетворюється в шоколад, кількість холестерину, яке Ви отримуєте, залежить від типу молока і молочних продуктів, які використовуються в ньому, і Вашого способу життя.

Цукор в шоколаді дає енергію і розслабляє тіло, какао багате корисними мінералами: залізо (корисно для крові), кальцій (корисно для кісток), магній (нормалізує кислотність і покращує травлення), мідь (дезінфікуючий засіб) і калій (регулює кров'яний тиск). Саме, через це, ми рекомендуємо Вам їсти шоколадну гранолу на сніданок, щоб отримати запас енергії на весь день.


Кілька слів застереження щодо шоколаду

Шоколад з великою кількістю молока, масла і цукру не рекомендується для людей, які страждають надмірною вагою або для тих, хто не має великої фізичної активності чи має сидячий спосіб життя. І навпаки, шоколад ідеально підходить для спортсменів і тих, у кого робота пов'язана з фізичними навантаженнями.

Споживання занадто великої кількості чорного шоколаду може знизити рівень цукру в крові до тривожних рівнів і може викликати втому.

Алкалоїди можуть викликати головні болі, мігрень, невротичні розлади, алергії і запори.

Кофеїн в шоколаді нейтралізує інші препарати (зокрема, гомеопатичні ліки). Тому шоколаду слід уникати якщо Ви приймаєте такі препарати.

До речі, какао викликає звикання через присутність кофеїну та інших алкалоїдів і амінів. Какао, також, може привести до отруєння свинцем в довгостроковій перспективі, оскільки какао боби поглинають свинець.

Споживання шоколаду з молоком знижує зазначені вище побічні ефекти в значній мірі, але не повністю.

Какао може бути небезпечним для деяких домашніх тварин, тому не залишайте шоколад в місцях, де Ваші домашні улюбленці можуть його з'їсти.

У цій статті, ми хотіли показати Вам, що шоколадна гранола або мюслі з шоколадом - це прекрасний вибір для Вашого сніданку або перекусу. Шоколад насправді дає дуже багато для нашого здоров'я, але звичайно ж, все повинно бути в міру. Саме тому, ми намагаємося дати не тільки переваги вживання шоколаду, а й розповісти нюанси, з якими Ви можете зіткнутися.

Читайте наш блог про мюслі, створюйте свої унікальні мікси і будьте здорові. З любов'ю і турботою про Ваше здоров'я, Ваша МюсліМанія.