Переклад статті Кетрін Сакселбі

Кетрін Сакселбі - акредитований дієтолог і блогер з Австралії. Спеціалізується на дієтах і суперфудах. Головне для неї - допомогти людям смачно і правильно харчуватися, не набираючи зайву вагу, але отримувати максимум енергії з різноманітних продуктів.

Мюслі і гранола є відмінним прикладом колись хіпового альтернативного сніданку, який перейшов з магазинів здорової їжі в усі магазини і супермаркети.

Раніше я сприймала здорове харчування як носіння величезної кількості боксів для їжі. Але тепер, додавши мюслі в свій раціон, я ефективно борюся не лише із зайвою вагою, але і з громіздкими боксами, що я носила кожен день. Мюслі - одні з тих продуктів швидкого приготування, які легко зробити самостійно або урізноманітнити придбані в магазині на свій смак.

1. Мюслі зручно і легко готувати на сніданок. Я одна з тих людей, які дійсно потребують сніданку, оскільки погано себе почуваю на голодний шлунок. Мені подобається приготувати велику партію сніданку завчасно, щоб поснідати і побігти у справах. Я викладаю третину чашки (близько 40 грамів) в миску, а потім заливаю йогуртом і додаю всі свіжі фрукти, які у мене є під рукою. Банан, лохина, полуниця, нарізаний персик, нарізаний нектарин, груша або ківі - все це, і трохи чорносливу.

2. Жування мюслі займає досить багато часу і таким чином уповільнює мій темп їжі. Це змушує мене їсти свідомо! Відмінна звичка.

3. Мюслі містять багато клітковини, яка позитивно впливає на регуляцію моєї кислотності і здоров'я кишечника. Я хочу, щоб всі мої дружні бактерії були щасливі! Як нація, австралійці не їдять достатньої кількості клітковини, а мюслі - це легкий, смачний спосіб збільшення кількості клітковини у вашому раціоні.

4. Мюслі мають низький глікемічний індекс (Glycemic Index), оскільки овес повільно перетравлюється. Також я додаю горіхи (мигдаль, пекан, волоські горіхи) і насіння (лляне насіння, насіння кунжуту або гарбуза).

5. Оскільки мюслі готуються на основі вівса, а не пшениці, рису або кукурудзи, мюслі на сніданок збільшують різноманітність злаків, які я їм, і знижують моє споживання пшениці. Я не уникаю вживання пшениці з якоїсь причини, але я визнаю, що ми їмо її занадто багато. Різноманітність важлива, їжте пшеницю у стравах, від яких вам важко відмовитись (хліб чи макарони), і зверніть увагу на інші злакові для урізноманітнення кулінарних рецептів. Є багато цікавих страв, які можна приготувати з використанням вівса, ячменю, гречки, дикого рису, лободи та проса. Мюслі є одними з них.

6. Використовуючи йогурт або молоко для мюслі, я отримую збалансований здоровий сніданок. А саме:

  1. • Довгодіючі вуглеводи (овес займає середню позицію в глікемічному індексі, але вживання мюслі з йогуртом або молоком ще більше сповільнює його перетравлення);
  2. • Клітковина, включаючи бета-глюкани - тип розчинних волокон, які можуть витіснити холестерин;
  3. • Вітаміни групи В;
  4. • Вітамін С, якщо фрукти - ягоди, ківі, папайя або цитрусові;
  5. • Кальцій і білок з йогурту та молока;
  6. • Корисні жири з горіхів і насіння. О, і деякі з вівса, у якого є приблизно 8 відсотків природного жиру;
  7. • Немолочний білок з комбінації вівса, горіхів і насіння;
  8. • Мінерали для кісток, нервів і метаболізму, такі як марганець, магній, фосфор та мідь. Якщо Ви не можете пити молочні продукти, їжте мюслі з теплим або холодним соєвим «молоком».

7. Мюслі - це цільні злаки. Не 94% або 71%, а цілих 100%. Звичайно, я додаю горіхи, насіння, сушені або свіжі фрукти, то все ж, мюслі – це цільне зерно. Ось так ми повинні їсти злаки!

8. Це смачно. Дійсно смачно. І якщо мене немає онлайн, знайте - я їм мюслі!

Для профілактики і лікування дисбактеріозу лікарі рекомендують регулярне вживання мюслі, періодично змінюючи склад.

Слідкуйте за порціями мюслі

Мюслі є «щільним» сніданком, який містить багато калорій і вуглеводів в невеликому обсязі. Це одна з причин, чому не потрібно спішити під час такого сніданку. Але ви можете використати цей час, щоб залишитися самим з собою і зібратися з думками перед початком робочого дня.

Моя порція мюслі важить 40 грамів (втричі менше, ніж ви побачите у рекламах інших злаків). Тому не забудьте перевірити, скільки Ви поклали в миску. Ідеальний розмір порції становить від 40-110 грам. Вам може здатись, що це мала порція, проте як тільки Ви додаєте трохи фруктів і йогурт - отримаєте великий, насичений сніданок.


Слово від редакції МюсліМанія:

Ми працюємо для того, щоб Ви отримували максимум корисних речовин від Вашого сніданку і були сповнені енергії протягом цілого дня. Купуйте готові мікси, створюйте свої і діліться ними з іншими. Намагайтесь дотримуватись правильного харчування - це найкраща інвестиція для вашого тіла та розуму.

Ваша МюсліМанія!